Ana SayfaDİJİTALAkıllı şehir yolculuğu; “ARUP”

Akıllı şehir yolculuğu; “ARUP”

Hedefler ve değerler yapılan her şeyin temelini oluşturur… İklim değişikliği, nüfus artışı, demografik değişim, kentleşme ve kaynakların tükenmesinin zorlukları, dünyanın büyük şehirlerinin önümüzdeki yıllarda hayatta kalmak ve gelişmek için uyum sağlaması gerektiği anlamına geliyor.

Büyüyen şehirlerin başkanları için yaşam standartlarını yükseltirken, aynı zamanda emisyonları düşürmek ve şehirde ekonomik başarı elde edebilmek muazzam bir zorluk teşkil ediyor. Bununla birlikte, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT), bir türlü enerjiye doymayan şehirlerin geleceğin düşük karbonlu “akıllı şehirlerine” dönüştürülmesine de yardımcı olabilir.

Bu nedenle, teknolojinin geleceğin şehirlerini yaratmada ne kadar rol alabileceğine dair artan bir merak var. Arup, çalıştıkları şehir yöneticilerinin “akıllanmaya ne kadar yatırım yapacaklarını ve şehirlerini akıllandırarak ne kadar değer katabileceklerini” tanımlamalarına yardımcı oluyor. Çünkü, şimdiye kadar, çok az şehir “akıllı şehir” olma fırsatını kavramış durumda.

Akıllı Şehir etrafında şekillenen disiplinler arası yaklaşım

Arup 70 yıldır dünyanın 34 ülkesindeki 89 ofiste, 14 bin teknik personelin çalıştığı, bugüne dek yaklaşık 11 bin projede aktif görev almış küresel bazda tasarım, mühendislik ve iş hizmetleri sunan bir vakıf şirketi. 1982’den beri Türkiye’de olan Arup Mühendislik, İstanbul ve Ankara ofislerinde 1990 yılından bu yana aralıksız hizmet veriyor.

Globalde dikkate değer projelerinden bazıları, Sydney Opera Binası, Pekin’deki CCTV Merkez Binası, Singapur’daki Marina Bay binaları, Münih Allianz Arena, Pekin olimpiyatlarının nişanesi sayılan Kuş Kafesi Stadyumu ve Londra Milenyum Köprüsü.

Arup’un ülkemizde aktif dahil olduğu projeler de göz dolduruyor. Bunlardan bazıları Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Teknopark İstanbul 2029 Masterplanı, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Kanyon AVM, İstanbul Havalimanı, metro dahil olmak üzere pekçok raylı sistem projesi, Forum İstanbul AVM, Finansbank Kristal Kule, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi (İTEP).

1895’te doğan kurucusu Ove Arup’un 1970’te kaleme aldığı “Bütüncül Tasarım” ilkesi firmanın doğası, değerleri ve geleceği üzerine izler taşıyor: “Tasarım kararları bütünsel olarak değerlendirilerek, işin tümüne organize olmuş yetkin bir ekip tarafından belirlenen önceliklere göre tasarlanarak entegre edilmesidir. Bu pratikte hiç veya nadiren ulaşılabilecek bir ideal olmasına rağmen, sanatsal bütünlük ve mükemmellik buna bağlı olduğu için çaba göstermeye değer bir idealdir. Kendi iyiliğimiz için mükemmeliyetin getirdiği bir tekniğe ihtiyacımız vardır.”

Arup çalışanları, tarihsel ayrıntıların ötesine baktığımızda, daha iyi bir dünyayı şekillendirmek için ilham verici bu konuşmada belirtilen amaçların peşinden gitmeye devam ediyor.

Ayda yürüyen astronotlardan daha çok bilineni Neil Armstrong şöyle demişti: “Yeryüzü bize ait değil. Bizler Yeryüzü’ne aitiz.” Gerçekten günümüzde bildiğimiz tek yaşam alanımız olan bu gezegenimizin ve şehirlerimizin daha sürdürülebilir yaşam alanları olabilmesi, sadece belediye başkanlarına veya yerel yönetimlerdeki yetkililere bağlı olamaz. Tasarımcılar ve mühendisler, daha sürdürülebilir bir dünya yaratmak için ulaşım, enerji ve su altyapısı etrafında yeni fikirler geliştirerek tartışmaya önemli bir katkıda bulunabilirler.

SONUÇ:

Arup 2010 yılından itibaren tasarım ile dijitalleşmeye ve akıllı şehir literatürüne katkılarıyla bilinen bir firma. Yapı Bilgi Modellemesi yani BIM deneyimi en yüksek olan şirketlerden biri olarak tanınıyor, bu da kentsel ölçekte yapılan çalışmaların dijital ikizinin(*) hazırlanması ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) ile Şehir Bilgi Modellemesi’ni (CIS) kolaylaştırıyor. Blokzincir teknolojilerinin binalara uygulanmasından, dijital ikiz teknolojisinin insan odaklı havaalanı tasarımında kullanılmasına, yine dijital ikizin tahminsel bakım için kullanılmasına kadar, kendi deneyimlerinden yola çıkarak oluşturdukları pek çok araştırma ve yayına sahip. Bunun için arup web sayfasını ziyaret etmenizi öneririm. Bunun haricinde tasarım ile ilgilenen okuyucularıma Cities Alive serisini de tavsiye ediyorum. Şehirlerimizin daha kapsayıcı, yaşlı dostu, yaya dostu ya da çocuk dostu şehirler olabilmesi için güzel ipuçları var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

spot_img

BUNLARI DA OKUYUN