Bu yıl beşincisi düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresine TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Mustafa Serdar Ataseven katıldı.
Ankara’da 2 gün süren kongrede 14 oturumda 65 konuşmacı yer aldı. Kongrede, rüzgar enerjisine yönelik TÜREB tarafından hazırlanan Rüzgar Master Planı, YEKA ve yerli üretimle ilgili planlar ile yatırım ve rüzgar sanayisi alanında İran ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarı olanakları, ertelenen yeni başvurular ve teşvik konuları tartışıldı.
Kongrede bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, “Türkiye yenilenebilir enerjide inovasyon ve teknolojik olarak ciddi projeleri başarı ile gerçekleştirmektedir. Bu başarılar hem piyasalara hemde maliyetlere önemli bir şekilde yansımaktadır. Yerli ekipman kullanılması ise sektöre katkı sağlamıştır” diyerek konuştu.
Açılış konuşmasını yapan Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven de, Türkiye’nin son yıllarda özellikle rüzgar enerjisinde önemli mesafeler kaydettiğini belirtti.
Rüzgar enerjisi başvurularında bürokrasi işlemlerini en minumum düzeye indirdiklerini belirten Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yımaz, “Enerji başvurularında süreci hızlandırmak için çalışıyoruz. Yeni dönemde elektronik ortamda tüm işlemler gerçekleşecektir. Bu konuda son aşamaya gelinmiştir” diyerek 2017 Nisan ayından sonra başvuruların online olacağını söyledi.
Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Svend Olling, 5. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut’un moderatörlüğünde gerçekleşen “Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektöründe Yabancı Yatırım” başlıklı panele katıldı.
Olling, “Rüzgar enerjisi hepimiz için olduğu gibi bizim içinde çok önemlidir. Danimarka’nın rüzgar deneyimini Türkiye ile paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.
Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler ise Türkiye’de enerji sektörünün 2002’den beri serbestleşmeye doğru gittiğini ve serbestleşme ile rekabetin de başladığını söyledi.
Almanya merkezli Innogy Türkiye Genel Müdürü Gültekin Eranıl da Türkiye’de güçlü bir ekonominin olduğunu ve bu yüzden yatırımlarını başlattıklarını vurguladı.
TÜRKİYE’DE ENERJİ
bu haber çok işime yaradı sizlere çok ama çok teşekkürler türkiyede enerji ekibi
Türkiye’de Enerji Ekibi olarak yorumunuz için teşekkür ederiz.
6. sında buluşmak dileği ile ….