İstanbul Avrupa Yakası’nda 4,8 milyon aboneye hizmet veren BEDAŞ, sert kış şartları başlamadan kesintisiz enerji için tüm önlemlerini aldı. 1.528 personeli ve 217 aracını olası arızalara karşı sahada konumlandıran BEDAŞ, 1.404 trafo merkezi ve 307 kilometre enerji nakil hattının da kapsamlı bakımını yaptı.
Sert kış koşulları henüz yüzünü göstermedi, ancak İstanbul Avrupa Yakası’nda toplam 4,8 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) şimdiden alarma geçerek önlemlerini aldı. Kış şartlarında meydana gelebilecek olası arıza ve kesintilerin en kısa zamanda giderilmesi için 1.528 personelinin sahadaki görev yerlerini belirleyen BEDAŞ, bu amaçla 217 aracını da müdahale için hazır bekletiyor.
Sahadaki vardiya planını 7/24 esasına göre hazırlayan BEDAŞ, hava muhalefeti kaynaklı arıza yoğunluğunun oluşmasına karşı da ‘acil eylem planı’ hazırladı. Böyle bir durumda ekip, malzeme ve ekipman desteği ile arızaların mümkün olan en kısa sürede onarımı planlanıyor. Personel ve araç hazırlığının yanı sıra trafo ve nakil hatlarının bakımına da ağırlık veren BEDAŞ, toplam 1.404 trafo merkezi ve 307 km enerji nakil hattına kapsamlı bakım yapı. Malzeme yorgunluğu, yıpranma ve aşırı yüklenmelerden kaynaklanabilecek arızaların önlenebilmesi amacıyla aynı zamanda 1.538 trafo merkezinde de önleyici bakım çalışması gerçekleştirildi.
YOĞUN TRAFİĞE KARŞI ALTERNATİF BESLEME KAYNAKLARI
Elektrik dağıtım faaliyetinin aksamadan yürütülebilmesi amacıyla olumsuz hava koşullarına karşı ekip ve destekleyici donanımların doğru planlanması gerektiğini dile getiren BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit, “İBB Afet Koordinasyon Merkezi ve Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü ile oluşturulan koordinasyon sayesinde meteorolojik uyarı ve tahminlerden anlık haberdar oluyoruz. Bu sayede ekip sayısının artırılması, ekiplerin trafik yoğunluğunda arızalara müdahalede yaşadıkları zorlukları azaltmak amacıyla kritik lokasyonlarda konuşlandırılması gibi gerekli tedbirlerin hızlıca alınmasını sağlıyoruz” diye konuştu.
Olumsuz hava koşullarında havai hat yoğunluğunun fazla olduğu Çatalca, Silivri, Arnavutköy ve Kumburgaz bölgelerinin daha çok etkilendiğine dikkat çeken Yiğit, “Şiddetli rüzgâr ve fırtınada direklerin yıkılması, iletkenlerin kopması gibi olaylar yaşanabiliyor. Biz Meteoroloji’nin yaptığı uyarılara göre bu tür durumlara karşı ön hazırlık yapıyoruz. Yine sorumluluk sahamızdaki en eski yerleşim alanlarından olan Fatih ve Beyoğlu ilçelerinde ise sel ve su baskını kaynaklı arızalar görülebiliyor. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için havai hatlarımızda ve trafo binalarımızda önleyici ve planlı bakım çalışmaları yürütüyoruz. Buna ek olarak olumsuz hava şartlarının etkisi ile artan trafik yoğunluğunda, meydana gelen kesintilere müdahalede gecikme yaşanmaması için alternatif besleme kaynakları oluşturuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Faselis/Türkiye’de Enerji